Zatvoreni cvjetni terariji

Zatvoreni cvjetni terariji su samoodrživi sustavi – biljke svoje okruženje vlaže procesom kondenzacije, odnosno cirkulacijom vlage u terariju, a kisik proizvode procesom fotosinteze. Zbog drenažnog sloja na dnu terarija u kojem se zadržava višak tekućine korijen biljke siguran je i neće trunuti. Terariji ne bi trebali biti izloženi direktnoj sunčevoj svjetlosti, no mora im se osigurati zadovoljavajući izvor svjetlosti. Zbog svojstva samoodrživosti, terarije zalijevamo samo nekoliko puta godišnje. Ukoliko se terarij zamagli znači da je došlo do nagle promjene između vanjske i unutarnje temperature pa bi trebalo posudu otvoriti i ostaviti je otvorenom neko vrijeme.

Otvoreni cvjetni terariji

U otvorenim cvjetnim terarijima nema dugotrajnog zadržavanja vlage, te stoga u njih stavljamo biljke koje ne trebaju puno vlage, a vole puno sunca. To su uglavnom kaktusi i sukulenti. Otvoreni cvjetni terariji omogućuju nam direktan pogled na prekrasnu biljku koju ste odlučili postaviti u to okruženje, a također nam daje beskrajne mogućnosti dodatnog uljepšavanja rekvizitima po izboru vaše mašte. Zalijevanje je također minimalno i rijetko, a terarij se slaže po istom principu kao i zatvoreni. Također, zbog drenažnog sloja na dnu terarija ne bi trebalo doći to truljenja korijena biljke.

Kokedama

Kokedama je japanski način uzgajanja biljaka. Naziv Kokedama potječe od dvije riječi, koke (mahovina) i dama (kugla). Ovo poseban način uzgoja biljaka koja vaš prostor može uljepšati ili ukoliko je postavite na prigodnu, ukrasnu podlogu, ili je pak možete objesiti negdje u prostoru.

Kokedama je također jednostavna za održavanje – mahovinu prskajte vodom da što duže ostane zelena, a kada vam se učini da je kokedama postala lagana, potopite je u vodu na petnaestak minuta, a zatim istisnite višak vode i vratite je na mjesto na kojem je već bila.

Svakom kupcu terarija dajemo u pisanom obliku detaljan opis održavanja